U KBC-u Split obilježen Hrvatski dan šećerne bolesti

Povodom obilježavanja Hrvatskog dana šećerne bolesti, 14. svibnja, u Kliničkom bolničkom centru Split održan je sastanak KBC-a Split s predstavnicima Koordinacije udruga dijabetičara Dalmacije. Jedan je to u nizu zajedničkih susreta s ciljem unaprjeđenja skrbi o pacijentima sa šećernom bolešću, a posljednjih godina učinjeni su značajni iskoraci na tom polju.

Naime, KBC Split već je osnovao multidisciplinarni dijabetološki tim, čiji je cilj organiziranje bržeg i jednostavnijeg praćenja pacijenata sa šećernom bolesti i obrade komplikacija šećerne bolesti. Sinkronizirana multidisciplinarna obrada pacijenata odvija se u Dnevnoj dijabetološkoj bolnici gdje pacijenti nakon pregleda dijabetologa odmah dogovore i termin za preglede kardiologa, neurologa, oftalmologa i radiologa. Veliko olakšanje za pacijente donijela je uspostava popodnevne dijabetološke ambulante. Također, dijabetolozi su dio tima bolničkih specijalista KBC-a Split koji odlaze u domove za starije i nemoćne otklanjajući tako potrebu za transport teško pokretnih pacijenata u bolnicu. Nadalje, u planu je i uspostava telemedicinskog centra na Zavodu za endokrinologiju, dijabetologiju i bolesti metabolizma Klinike za unutarnje bolesti splitskog KBC-a.

Sastanku su prisustvovali ravnatelj KBC-a Split prof. prim. dr. sc. Julije Meštrović, predstojnica Klinike za unutarnje bolesti prof. prim. dr. sc. Daniela Marasović Krstulović, pročelnica Zavoda za endokrinologiju, dijabetologiju i bolesti metabolizma prof. prim. dr. sc. Tina Tičinović Kurir, doc. dr. sc. Mladen Krnić, glavna medicinska sestra bolnice Ivanka Ercegović, mag. med. techn., glavna sestra Klinike za unutarnje bolesti Dolores Poljak, mag. med. techn. i glavna sestra Zavoda za endokrinologiju, dijabetologiju i bolesti metabolizma Marija Bandić, univ. bacc. med. techn. te predsjednica Koordinacije dijabetičkih udruga Dalmacije Katja Šćurla i predsjednik Splitskog dijabetičkog društva Branko Lulić.

Također, u Velikoj predavaonici KBC-a Split održano je predavanje na kojem je istaknuto kako šećerna bolest predstavlja rastuću pandemiju diljem svijeta te je još jednom ukazano na važnost multidisciplinarnog pristupa i suradnje svih zdravstvenih djelatnika u zbrinjavanju bolesnika sa šećernom bolesti, ranog otkrivanja bolesti, edukaciji i prevenciji razvoja komplikacija.

 

ZADNJE NOVOSTI