U Splitu održana 39. Hrvatska proljetna pedijatrijska škola

U Splitu je, od 17. do 21. travnja 2023., održana 39. Hrvatska proljetna pedijatrijska škola koja je ove godine okupila više od 500 sudionika: liječnika, medicinskih sestara i tehničara koji su svoj profesionalni rad posvetili zdravstvenoj zaštiti djece.

Hrvatska proljetna pedijatrijska škola (HPPŠ) jedna je od najdugovječnijih stručnih događanja u ovom dijelu Europe. Trajni je poslijediplomski tečaj I. kategorije s međunarodnim sudjelovanjem, a predavači su eminentni stručnjaci iz Hrvatske i inozemstva. Ovakvi susreti prilika su za obnoviti i unaprijediti stručna znanja, upoznati se s najnovijim znanstvenim spoznajama iz područja pedijatrije i dijela suradnih medicinskih struka te tako djeci i mladima pružiti najbolju moguću zdravstvenu skrb.

Teme ovogodišnjeg seminara bili su Pulmologija, Minimalno invazivna kirurgija dječje dobi i Neurologija. Osim za liječnike, ponajviše specijaliste pedijatrije, školske i adolescentne medicine te specijalizante, predavanja se održavaju i za medicinske sestre i tehničare koji su u primarnoj, kao i u sve kompleksnijoj post primarnoj dječjoj zaštiti, neizostavan dio kliničkog, dijagnostičkog, terapijskog, habilitacijskog i rehabilitacijskog tima.

Na svečanom otvaranju, sve okupljene sudionike pozdravila je voditeljica škole doc. prim. dr. sc. Branka Polić, predstojnica Klinike za dječje bolesti KBC-a Split. Podsjetila je na bogatu tradiciju HPPŠ koja je utemeljena 1983.g. u Splitu, a održava se redovito svake godine u travnju, osim za vrijeme Domovinskog rata 1992. g. i za vrijeme pandemije koronavirusa 2020. g. „Naši osnivači, doajeni pedijatrije, prof. dr. sc. Miro Juretić i prof. dr. sc. Livio Balarin, utemeljili su ovaj bezvremenski koncept edukacije koji je do danas održan zahvaljujući dugogodišnjem voditelju škole prof. dr. sc. Vjekoslavu Krželju, a potom i voditeljici doc. dr. sc. Radenki Kuzmanić-Šamija“, naglasila je dr. Polić te zahvalila svima koju su doprinijeli realizaciji ovog velikog skupa.

U ime organizatora, Kliničkog bolničkog centara Split, prigodnu riječ uputio je ravnatelj prof. prim. dr. sc. Julije Meštrović koji je istaknuo kako medicinska skrb o djeci postaje sve zahtjevnija, posebno u kontekstu pojave novih dječjih bolesti, čemu KBC Split odgovara zapošljavajući dječje psihologe, edukacijske rehabilitatore, radne terapeute i logopede. U tijeku su i pripremne radnje za izgradnju zgrade Centra za neurorazvojne poremećaje djece i mladih. Pozdrave i potporu svih medicinskih sestara i tehničara KBC-a Split okupljenima je prenijela glavna sestra Ivanka Ercegović istaknuvši njihovu važnu ulogu u skrbi o djeci.

Predsjednica Hrvatskog pedijatrijskog društva prof. dr. sc. Aida Mujkić izrazila je radost što ova škola osim obrazovnog dijela podrazumijeva i zajedništvo različitih generacija i različitih mjesta odakle sudionici dolaze. „Gledajući teme ove škole gledamo povijesni prikaz zdravstvenih problema djece i aktualnih pedijatrijskih izazova. Naše učenje i napredovanje pomaže djeci da razviju svoj puni potencijal. Zbog njih smo svi tu“, zaključila je dr. Mujkić.

Pozdravne govore izrekli su i dožupan splitsko-dalmatinski g. Stipe Čogelja, rektor Sveučilišta u Splitu prof. dr. sc. Dragan Ljutić, pomoćnik pročelnika Sveučilišnog odjela zdravstvenih studija prof. dr. sc Vjekoslav Krželj, ravnatelj Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije Marko Rađa, dr.med., potpredsjednica Hrvatskog društva za školsku i sveučilišnu medicinu doc. dr. sc. Željka Karin, prof. dr. sc. Joško Markić uime Hrvatske liječničke komore i Hrvatskog liječničkog zbora, predsjednica pedijatrijskog društva Hrvatske udruge medicinskih sestara Kristina Kužnik, mag.med.techn., predstojnica Klinike za pedijatriju KBC Rijeka izv. prof. dr. sc. Iva Bilić Čače.

Svečano otvaranje kulturnim programom obogatila je splitska Glazbena škola Josip Hatze, a osim znanstvenog dijela simpozija, sudionici su imali i bogati društveni program za vrijeme kojeg su imali organizirano razgledavanje Splita i Trogira te svečanu večeru i donacijsku lutriju.

ZADNJE NOVOSTI