VIDEO Dan KBC-a Split: prisutne ganulo iznenađenje Grada, podršku liječnicima i sestrama dao i Mišo Kovač

„Samo mogu zahvaliti kolegama i sestrama što su radili nesebično, otvoreno, lojalno svojoj ustanovi i građanima. Uspjeli smo sačuvati sustav u izazovnim i teškim vremenima", poručio je ravnatelj Meštrović

Svečanom sjednicom Stručnog vijeća u utorak, 15. veljače, obilježen je dan Kliničkog bolničkog centra Split. KBC Split formalno postoji od 15. veljače 1993. godine kada su u organizacijski i funkcionalno jedinstvenu zdravstvenu ustanovu spojene Opća bolnica na Firulama, nekadašnja vojna bolnica na Križinama te bolnica za reumatske bolesti i rehabilitaciju "Splitske toplice".

Nakon dvije godine neodržavanja zbog pandemijskih okolnosti, ove je godine svečana sjednica održana, s nešto manjim brojem uzvanika među kojima su uz djelatnike bili izaslanica ministarstva zdravstva i posebna savjetnica ministra, primarijus Vera Katalinić-Janković, izaslanik nadbiskupa splitsko-makarskog mons. Nediljko Ante Aničić, župan splitsko-dalmatinski Blaženko Boban, gradonačelnik Splita prof. dr. sc. Ivica Puljak, rektor splitskog sveučilišta prof. dr. sc. Dragan Ljutić te dekan Medicinskog fakulteta prof. dr. sc. Ante Tonkić. Tijekom posljednje dvije godine, cijeli zdravstveni sustav i medicinsko osoblje suočavaju se s ogromnim izazovima u smislu pandemije i ljudskih resursa, pa tako i KBC Split koji unatoč iznimno zahtjevnom periodu uspijeva unaprjeđivati svoj rad i bolničke usluge.

Ravnatelj bolnice prof. dr. sc. prim. Julije Meštrović ovom je prigodom održao prezentaciju o stanju i aktualnim projektima u KBC-u Split, kao i o perspektivi centra u narednim godinama.

Ravnatelj je podsjetio da na ovim prostorima, na potezu od Trsta do Atene, Zagreba i Barija, nema veće ustanove ni poslodavca. U KBC-u Split zaposleno je 4100 djelatnika, od čega većina medicinskog osoblja. U iznimno zahtjevnim vremenima unazad nekoliko godina, bolnica je uspjela funkcionirati i ponuditi svim pacijentima potrebnu skrb, kako u respiratornom centru, na intenzivnom liječenju, tako i u svim drugim klinikama.

"KBC Split strateški je važan zbog položaja, ali jednako tako jer se ovdje rađa najviše djece u Hrvatskoj. Služimo populaciji od oko 20 posto građana RH, a ljeti taj broj ide do 1,5 milijuna. Izazovno je vrijeme pandemije, a KBC Split služi svima i sve je u jednoj ustanovi. U Covidu smo sjajno funkcionirali, premještali i vraćali odjele, uspostavili tim za Covid i samo mogu zahvaliti kolegama i sestrama što su radili nesebično, otvoreno, lojalno svojoj ustanovi i građanima. Uspjeli smo sačuvati sustav u izazovnim i teškim vremenima", rekao je ravnatelj Julije Meštrović.

U periodu od 2018. do danas, među ostalim, rekonstruirane su Klinika za onkologiju i radioterapiju, u dnevne bolnice uloženo je 70,5 milijuna kuna, obnovljena je dentalna medicina, kompleks na Firulama je energetski obnovljen, uveden je bolnički informatički sustav... Ove godine, istaknuo je ravnatelj, očekuje se nakon transplantacije rožnice i matičnih stanica, također i transplantacija bubrega. U tijeku je izgradnja Objedinjenog hitnog bolničkog prijema koji će biti najbolji u Hrvatskoj kad se dovrši, kao i Regionalni transfuzijski centar na kojemu su počeli radovi.

"Imamo isplanirane projekte za narednih 10 godina, a najvažniji je Centar za akutnu medicinu gdje će se liječiti svi životno ugroženi pacijenti. Za ambulantno liječenje, trebat će nam nova zgrada poliklinike i garaža jer promet ne možemo do kraja urediti bez toga. Epohalni projekt je Istraživački medicinski centar Split, u suradnji s Medicinskim fakultetom i Sveučilištem. Prišli smo i izradi urbanističkog plana uređenja Firula da vidimo što sve možemo raditi narednih 50 godina. Ako radimo ovako srčano i profesionalno, mi moramo uspjeti", zaključio je ravnatelj. 

U ime Ministarstva zdravstva i ministra Vilija Beroša, prisutnima se obratila ministrova izaslanica, prim. Vera Katalinić-Janković.

„Ovo nije prilika za govoriti o tome koliko će bolnici dati Ministarstvo, nego zahvaliti za sve što ste učinili za stanovništvo. Ono što je podnio KBC Split tijekom pandemije je posebno. Ostali ste dostojanstveni, svoji, snažni u namjeri da sustav funkcionira. Nešto zbog humanosti, nešto zbog splitskog dišpeta, sustav nije puknuo, a tako će i ostati. Budite perjanica hrvatskog zdravstva, ne samo na jugu nego u cijeloj zemlji“, poručila je Katalinić-Janković.

Na samom kraju svečane sjednice, a bez prethodne najave za prisutne koji su, osim visokih uzvanika, bili vodstvo te stručna vijeća liječnika i medicinskih sestara KBC-a Split, prikazan je video iznenađenja koji je KBC-u ovom prigodom poklonio Grad Split. Radi se o videu zahvale svom medicinskom osoblju, sestrama, liječnicima, laborantima, tehničarima i drugima koji posljednje dvije godine rade svoj posao iznad svih ljudskih snaga i kapaciteta. U videu su prikazani pacijenti koji su proveli dulje ili kraće, sretnije ili manje sretne periode na odjelima splitske bolnice i koji su htjeli iskazati osobnu zahvalu za trud i rad liječnika i sestara te skrb koju su dobili. Jedno od lica koje se pojavljuje u videu je i Mate Mišo Kovač, koji je poručio:

„Ja im želim sve najbolje. Svak tko dođe u KBC Split, neka bude siguran da će ga oni izliječiti. Hvala lijepa, pozdrav KBC-u Split.“

 

Video se može pogledati na ovom linku.

ZADNJE NOVOSTI