Započeo tečaj oživljavanja i zbrinjavanja ozlijeđenih osoba za policijske službenike

U Kliničkom bolničkom centru Splitu, 1. lipnja 2023. godine, započeo je tečaj oživljavanja i zbrinjavanja ozlijeđenih osoba na kojem sudjeluju policijski službenici Policijske uprave splitsko-dalmatinske.

Obzirom da policijski službenici vrlo često prvi dolaze na mjesto događaja na kojima pronalaze teško ozlijeđene osobe, od izuzetnog je značaja da budu dodatno i kvalitetno educirani o načinima pružanja prve pomoći u žurnim situacijama.

Policijski službenici se tijekom obrazovanja upoznaju s osnovama pružanja prve pomoći, ali na ovaj način uz liječnike i stručno osoblje, osvježavaju i osnažuju stečena znanja, a sve kako bi u žurnim situacijama bili u mogućnosti pomoći ozlijeđenim građanima.

Prvu u nizu edukacija prošlo je 20 pripadnika Jedinice specijalne interventne policije Split, a svoja stručna znanja s njima su podijelili liječnici KBC-a Split dr. Ana Šarić i dr. Ivan Brdar. Nakon predavanja i pokaznih vježbi, svi su dobili i certifikat o završenoj tečaju oživljavanja i zbrinjavanja ozlijeđenih osoba. Tečaj će postati kontinuitet s namjerom da edukaciju prođu svi pripadnici Policijske uprave splitsko-dalmatinske.

Ravnatelj KBC Split prof. prim. dr. sc. Julije Meštrović naglasio je da je veoma važno da policajci znaju reagirati u stanjima kada treba pružiti prvu pomoć, reanimirati, ali i poduzeti neke druge postupke koji bolesnicima i ozlijeđenima mogu spasiti život. „To su postupci, vještine koje se mogu naučiti u dobro organiziranom, strukturiranom tečaju kao što je naš“, kazao je i podsjetio kako KBC Split održava niz ovakvih tečajeva kroz koje se educiraju i djelatnici drugih žurnih službi, kao i učenici i studenti.

Načelnik Policijske uprave splitsko-dalmatinske Slobodan Marendić zahvalio je ravnatelju Juliju Meštroviću i osoblju KBC-a Split na dosadašnjoj dobroj suradnji koja se očituje kroz razne projekte i izvanredne situacije, a sudjelovanje policijskih službenika na spomenutom tečaju je nastavak iste. „Jedna od naših obaveza i ovlasti iz Zakona o policiji je pomaganje osobama zatečenima na mjestu događaja kada medicinsko osoblje još nije stiglo. Ovaj tečaj je prilika da te neke osnovne vještine i znanja unaprijedimo u praksi, osvježimo i zapravo budemo korisniji u zajednici u kojoj živimo i od koje živimo.

ZADNJE NOVOSTI