Profesionalizam u zdravstvu: Novosti iz medicine #101
Objavljeno: -
Kategorija:
Novosti

Videolaringoskopija za hitnu intubaciju odraslih

Videolaringoskopi (VL) su kruti uređaji koji omogućuju vizualizaciju grkljana bez izravne linije pogleda, a sve se više koriste za brzu intubaciju u hitnoj medicini. Meta-analiza 222 ispitivanja na odraslim osobama (većinom u okviru elektivne kirurgije) pokazala je da su hiperangulirani i kanalizirani Macintosh VL-ovi doveli do smanjenja stope neuspjelih intubacija, povećanja uspjeha prvog prolaza, poboljšanja pregleda grkljana i smanjenja broja periintubacijskih hipoksija u usporedbi s izravnim laringoskopom (DL). S obzirom na ove rezultate, preporučuje se korištenje VL-a, ako je dostupan, umjesto DL-a kada je laringoskopija indicirana za hitnu intubaciju. Više na poveznici.

 

Anksioznost, depresija i stres kod majki utječe na intestinalni mikrobiom djeteta

Atipični neurorazvoj prije, tijekom i nakon poroda povezan je s dugoročno nepovoljnim zdravstvenim ishodima, uključujući poremećaje raspoloženja i nenormalne kognitivne sposobnosti potomaka. Majčini čimbenici koji su uključeni u nepravilan razvoj potomaka uključuju upalu, stres, anksioznost i depresiju. Provedeno je istraživanje na 46 trudnica u SAD-u kojim se željela proučiti povezanost između stresa, anksioznosti i depresije majke te mikrobioma djeteta. Razine stresa, anksioznosti i depresije mjerene su prije i nakon poroda, kao i razine citokina, a mikrobiom djeteta analiziran je 16S sekvencioniranjem kako bi se analizirale pojedine kolonije. Djeca majki koje su prijavile veću anksioznost i percipirani stres imala su smanjenu alfa raznolikost. Broj jedinki bakterije Bifidobacterium dentium, vrste povezane s pozitivnim zdravstvenim ishodima, bio je smanjen kod djece čije su majke patile od jake anksioznosti, stresa i depresije. Više na poveznici.

 

Svrhoviti i pravovremeni obilasci medicinskih sestara

Svrhovit i pravovremen obilazak pacijenata intervencija je najbolje prakse za rutinsko ispunjavanje potreba pacijentove skrbi, osiguravanje sigurnosti pacijenata, smanjenje pojave događaja koje je moguće spriječiti i proaktivno rješavanje problema prije nego što se pojave. Znanje medicinskih sestara o svrhovitom obilaženju pacijenata i infrastruktura koja podržava pravovremenost bitne su komponente za dosljednost ove prakse usmjerene na pacijenta. Provedeno je istraživanje s ciljem poboljšanja zadovoljstva pacijenata implementacijom svrhovitog i pravovremenog obilaženja. Intervali obilaženja u periodima budnosti i spavanja su se skoro uduplali, a komunikacija i rezultati liječenja boli umjereno su se poboljšali, kao i odaziv bolničkog osoblja. Odlasci u zahod povećali su se za 41%, a broj padova smanjio se za 50%. Više na poveznici.

 

RSV cjepivo u starijih odraslih osoba

Respiracijski sincicijski virus (RSV) važan je uzročnik akutnih respiratornih infekcija i čest uzrok hospitalizacija i smrtnosti u starijih odraslih osoba. Trenutno ne postoji cjepivo protiv RSV-a, a nekoliko ih se razvija i ispituje. Provedeno je ispitivanje u kojem je korišteno bivalentno proteinsko cjepivo na F antigene virusa (engl. RSV prefusion F protein–based, RSVpreF), a randomizirano je 34.284 odrasle osobe starije od 60 godina. Ispitivanje je pokazalo da RSVpreF smanjuje učestalost respiratornih infekcija uzrokovanih RSV-om, za sada bez većih prijavljenih neželjenih učinaka. Više na poveznici.

 

Ove Novosti dio su aktivnosti projekta Hrvatske zaklade za znanost, Profesionalizam u zdravstvu: odlučivanje u praksi i znanosti (ProDeM). Više o projektu možete pronaći na ovoj poveznici.

Više o timu koji oblikuje Novosti ovdje. Javite nam se s idejama i komentarima na ibz@mefst.hr.