Profesionalizam u zdravstvu: Novosti iz medicine #136
Objavljeno: -
Kategorija:
Novosti

Antagonisti peptida povezanog s genom kalcitoninakao prva linija preventivne terapije za migrenu

Nekoliko antagonista peptida povezanog s genom za kalcitonin (CGRP) koji su dostupni za prevenciju migrene često su rezervirani za pacijente s neadekvatnim odgovorom na početnu terapiju. Međutim, u preporukama Američkog društva za glavobolju, antagonisti CGRP-a sada se smatraju prvom linijom terapije za prevenciju migrene na temelju kumulativnih dokaza o učinkovitosti, sigurnosti i podnošljivosti iz nekoliko kliničkih ispitivanja i meta. CGRP antagonistu mogu biti učinkoviti za pacijente s teškim simptomima ili čestim migrenama i mogu pružiti raniji učinak od drugih preventivnih sredstava, a formulacije koje se daju injekcijom također mogu biti od pomoći onima koji imaju poteškoća s dnevnim doziranjem. Međutim, troškovi ili odobrenje osiguranja mogu ograničiti pristup ovim sredstvima kao terapiji prve linije za neke pacijente. Više o preporukama na poveznici.

Primjena intravenskog željeza kod srčanog zatajenja

Pojedince sa zatajenjem srca i nedostatkom željeza treba liječiti, ali skupine stručnjaka razlikuju se u procjenama očekivane dobrobiti. U novoj meta-analizi koja je uključila preko 4500 pacijenata koji su sudjelovali u randomiziranimispitivanjima, intravensko željezo u obliku željezo karboksimaltoze smanjilo je stopu kardiovaskularnih hospitalizacija u usporedbi s placebom dok smrtnost od svih uzroka nije smanjena. Ovo istraživanje podupire predloženi pristup korištenja intravenoznog željeza, iako oralna primjena željeza također može biti razuman izbor. Dodatak željeza treba prekinuti kada se zalihe popune s obzirom da je prekomjerno taloženje željeza kardiotoksično. Više o istraživanju na poveznici.

Karakteristike dermatomiozitisa uzrokovanog lijekovima

Dermatomiozitis izazvan lijekovima može se manifestirati kožnim značajkama sličnim idiopatskom dermatomiozitisu. U sustavnom pregledu koji je identificirao 165 pacijenata s mogućim dermatomiozitisom izazvanim lijekovima, lijekovi koji su najčešće bili povezani s razvojem dermatomiozitisabili su hidroksiurea, inhibitori imunoloških kontrolnih točaka, statini, penicilamin i inhibitori faktora nekroze tumora. Srednje vrijeme između početne izloženosti lijeku i razvoja bolesti bilo je 60 dana. Iako je snaga povezanosti lijekova uvelike varirala među 134 uključena članka, ova studija potiče da se dermatomiozitis izazvan lijekovima uzme u obzir kao diferencijalna dijagnoza prilikom procjene pacijenata s kožnim značajkama ove bolesti. Više o istraživanju na poveznici.

Povezanost primjene agonista GLP-1 receptora s povećanim rizikom od razvoja karcinoma štitnjače

Pretkliničke studije sugeriraju da agonisti receptora glukagonusličnog peptida 1 (GLP-1) mogu povećati rizik od neoplaziještitnjače, no nije sigurno povećava li klinička uporaba ovih lijekova taj isti rizik. Nedavna kohortna studija procijenila je učestalost raka štitnjače kod pojedinaca koji su započeli liječenje agonistom GLP-1 receptora (pretežno liraglutidom i semaglutidom) u usporedbi s pacijentima koji su liječeniinhibitorom dipeptidil peptidaze 4 (DDP-4). Nakon prosječnog praćenja od 3.9 godina, uporaba agonista GLP-1 receptora nije bila povezana s povećanim rizikom od bilo kojeg karcinoma štitnjače ili medularnog karcinoma štitnjače. Bitno je naglasiti da inhibitori DPP-4 podižu razine endogenog GLP-1 i stoga možda nisu optimalna usporedba. Sve dok više podataka ne bude dostupno, ova studija ne mijenja preporuku izbjegavanja terapija temeljenih na GLP-1 agonistima kod pojedinaca s osobnom ili obiteljskom poviješću medularnog karcinoma štitnjače ili višestruke endokrine neoplazije tipa 2A ili 2B. Više o istraživanju na poveznici.

Ove Novosti dio su aktivnosti Centra za medicinu utemeljenu na dokazima Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Splitu. Više o Centru možete pronaći na ovoj poveznici.

Javite nam se s idejama i komentarima na ibz@mefst.hr.