Profesionalizam u zdravstvu: Novosti iz medicine #37
Objavljeno: -
Kategorija:
Novosti

Učestalost miokarditisa nakon uvođenja mRNK cjepiva u Sjedinjenim Američkim Državama

Miokarditis je upala srčanog mišića sa kliničkom slikom koja može varirati od jako blage do one koja zahtijeva hospitalizaciju i dovodi do smrtnog ishoda. Ima bimodalnu raspodjelu učestalosti, sa najviše slučajeva u dojenčadi i adolescenata. S uvođenjem mRNK cjepiva za COVID-19, posebna se pozornost obratila na praćenje nuspojava poput miokarditisa. Neka su izvješća upozorila da postoji povećan rizik od miokarditisa nakon cjepiva, posebno u mladih muškaraca. U ovom su istraživanju sakupljeni podaci iz američkog registra za prijavu nuspojava (engl. Vaccine Adverse Event Reporting System, VAERS). Slučajevi miokarditisa su bili češći nakon uvođenja mRNK cjepiva (1626 potvrđenih slučajeva), a naročito nakon druge doze cjepiva, u muških pacijenata dobi od 12 do 24 godine (od 52,4 do 105,9 miokarditisa na milijun doza BNT162b2 cjepiva). Važno je napomenuti da je broj slučajeva uspoređen sa brojkama prije COVID-19 pandemije i da nije bilo provjere prethodne infekcije ispitanika, pa nije jasno jesu li pacijenti prethodno preboljeli COVID-19. Više o istraživanju na poveznici.

 

Nove smjernice za CAR-T terapiju

Europska agencija za lijekove odobrila je nekoliko komercijalnih autolognih kimernih antigenskih receptora usmjerenih na CD-19 (CAR-T terapiju) za liječenje relapsa akutne limfoblastične leukemije B stanica, limfoma B stanica i plaštenih stanica (eng. mantle cells). Europsko hematološko društvo (engl. European Haematology Association) je, u suradnji s društvom za krvne proizvode i transplantaciju koštane srži (engl. European Society for Blood and Marrow Transplantation, EBMT), izradilo i objavilo smjernice za CAR-T terapiju. Smjernice uključuju preporuke o indikacijama za CAR-T terapiju, pretrage u procesu pripreme, leukaferezu, bridging terapiju, kao i praćenje komplikacija. Smjernice možete pronaći na poveznici.

 

Utjecaj usredotočene svjesnosti na stres i burnout u specijalizanata pedijatrije: cluster randomizirano istraživanje

Prijašnjim je istraživanjima utvrđeno da intervencije usredotočene svjesnosti (engl. mindfulness) mogu pomoći liječnicima u nošenju sa stresom, no nije jasno djeluju li tako i za liječnike specijalizante. U ovom su istraživanju sudjelovali specijalizanti pedijatrije (N=340) tijekom šest mjeseci na početku specijalizacije. U intervencijskoj skupini specijalizanti su sudjelovali u sedam sati programa za mindfulness (engl. Mindfulness Intervention for New Interns) mjesečno, uz mjesečne podsjetnike. Aktivna kontrola je jednom mjesečno imala organizirano druženje za ručkom, u trajanju od jednog sata. Glavna mjera ishoda bila je emocionalna iscrpljenost mjerena Masclach-skalom (raspon rezultata 7-63, veći rezultat označava veći burnout), dok su sekundarni ishodi bili depersonalizacija i osjećaj osobnog postignuća. Nije bilo razlike u ishodima između dvije skupine nakon šest niti nakon 15 mjeseci. Obje skupine specijalizanata su na kraju praćenja imale veće rezultate na skali za emocionalnu iscrpljenost u usporedbi sa početnim stanjem. Ovo istraživanje naglašava važnost dobro dizajniranih istraživanja za intervencije usredotočene svjesnosti.

 

Ortoze ili umetci za cipele za liječenje ravnih stopala u djece: Cochraneov sustavni pregled

U djece s ravnim stopalima u stojećem položaju svod stopala može izgledati ravno uz pod, može se saviti prema unutra, ili čak dodirnuti pod. Ponekad ravna stopala mogu uzrokovati bol ili promijeniti način na koji dijete hoda. Postoje mnoge vrste nekirurških načina liječenja ravnih stopala, ali ako stanje ne izaziva bol, većini djece nije potrebno nikakvo liječenje.

Ovaj Cochraneov sustavni pregled je uključio 16 istraživanja sa 1058 djece u dobi od 11 mjeseci do 19 godina, uključujući zdravu djecu s bezbolnim ravnim stopalima, djecu s artritisom i bolnim ravnim stopalima te djecu s poremećajima razvojne koordinacije, ili bolnim ravnim stopalima. U zdrave djece s bezbolnim ravnim stopalima, dokazi niske do vrlo niske pouzdanosti pokazuju da u usporedbi s cipelama, umetci za cipele ne rezultiraju razlikom u boli ili nuspojavama liječenja. Nema dokaza u prilog korištenju skupih, individualiziranih uložaka za cipele za zdravu djecu s bezbolnim fleksibilnim ravnim stopalima. Također, dokazi o korištenju konvencionalnih uložaka za cipele za liječenje pedijatrijskih ravnih stopala su ograničeni. Ovaj sustavni pregled također postavlja pitanje opravdanosti daljnjega „trošenja“ istraživačkih resursa na istraživanja ravnih stopala u zdrave djece. Buduća istraživanja trebala bi se usmjeriti na stanja dječjih stopala koja uzrokuju bol, ograničavaju funkciju ili smanjuju kvalitetu života, poput juvenilnog artritisa, cerebralne paralize i kongenitalnih poremećaja.

 

Ove Novosti dio su aktivnosti projekta Hrvatske zaklade za znanost, Profesionalizam u zdravstvu: odlučivanje u praksi i znanosti (ProDeM). Više o projektu možete pronaći na ovoj poveznici.

Više o timu koji oblikuje Novosti ovdje. Javite nam se s idejama i komentarima na ibz@mefst.hr.