Profesionalizam u zdravstvu: Novosti iz medicine #44
Objavljeno: -
Kategorija:
Novosti

Histopatološke karakteristike pronađene u obdukcijama pacijenata umrlih od bolesti COVID-19

Sustavni pregled 58 istraživanja sa 662 uključena pacijenta prikazao je nalaze obdukcija pacijenata umrlih od COVID-19 bolesti. Najčešći nalazi bile su difuzne upalne promjene pluća, s naglaskom na intersticijske infiltrate i difuzno oštećenje alveola, neovisno o prisutnosti pneumonije. Ostali organi pokazali su patologiju vezanu uz nespecifične ozljede zbog sistemskog šoka, s posebnim naglaskom na bubrege i gastrointestinalni sustav, gdje se vidi patologija vaskulitisa i tromboembolijskih promjena. Glavni patološki nalazi upućuju na jedan mehanizam koji je odgovoran za sistemske kliničke manifestacije COVID-19 bolesti: upalni odgovor s akutnim sindromom respiratornog distresa, oslobađanjem citokina, povišenom tjelesnom temperaturom, upalom i generaliziranim poremećajem endotela. Ozljede drugih organa su sekundarne i nastale uslijed sistemskog šoka. Ovo istraživanje naglasilo je važnost provođenja obdukcija za razumijevanje COVID-19 bolesti koje bi mogle dati vrijedne informacije o metodama liječenja. Više na poveznici.

 

Povezanost majčinskog sindroma policističnih jajnika (PCO) s poremećajem hiperaktivnosti i deficita pažnje ili poremećajima autističnog spektra kod djece: sustavni pregled i meta-analiza

Poremećaj hiperaktivnosti i deficita pažnje (ADHD) i poremećaji autističnog spektra (ASD) sve češći su problem kod djece. Kako bi se istražila povezanost majčinskog sindrom policističnih jajnika (PCOS) s rizikom nastanka poremećaja autističnog spektra i poremećaja hiperaktivnosti i deficita pažnje kod djece napravljen je sustavni pregled i meta-analiza sedam istraživanja s ukupno 1.358.696 ispitanika (7334 djece s ADHD-om i 3920 s ASD-om). Rezultati su pokazali da postoji moguća povezanost ADHD-a i ASD-a kod djece kojoj majke imaju dijagnozu PCOS-a. Autori upozoravaju na moguću poveznicu i navode na oprez pri vođenju trudnoće, kao i poslije poroda za žene s PCOS-om. Više o ovom sustavnom pregledu i meta-analizi pročitajte na poveznici.

 

Epistemonikos

Epistemonikos je koristan izvor relevantnih sustavnih preglednih radova na jednom mjestu. Ova baza objedinjuje kolekciju sustavnih preglednih radova iz baza kao što su Cochraneova baza sustavnih pregleda, PubMed, EMBASE, CINAHL, PsycInfo, LILACS, Baza sažetaka preglednih radova o učinkovitosti intervencija (DARE), knjižnicu Campbell kolaboracije, bazu sustavnih preglednih radova i implementacijskih projekata (projekti o implementaciji dokaza u zdravstvenoj skrbi) Johanna-Briggs instituta te Centra za dokaze o donošenju odluka u kliničkoj praksi (EPPI-Centre). Epistemonikos kombinira najbolje od zdravstvene skrbi utemeljene na dokazima, informacijske tehnologije i mrežu stručnjaka s ciljem osiguravanja jedinstvenog alata za ljude koji donose odluke u vezi s kliničkim pitanjima ili pitanjima u vezi s organizacijom zdravstvene skrbi. Bazu sustavnih pregleda možete pronaći na poveznici.

 

Farmakoterapija za odrasle osobe s prekomjernom tjelesnom težinom i pretilosti: sustavni pregled i meta-analiza randomiziranih kontroliranih istraživanja

Farmakoterapija je jedna od opcija za smanjenje tjelesne težine kod osoba s prekomjernom tjelesnom težinom kojima promjene životnih navika nisu dovele do željenih promjena. Napravljen je sustavni pregled i mrežna meta-analiza o koristima i štetnim učincima lijekova za smanjenje tjelesne težine. Uključena su 143 istraživanja s 49 810 ispitanika, a rezultati su pokazali sljedeće: svi uključeni lijekovi, osim levocarnitina, učinkoviti su u smanjenju tjelesne težine kada se usporedi samo s promjenom životnih navika. Najučinkovitijim se pokazao phentermin-topiramat, a slijedi ga agonist GLP-1 receptora. S druge strane, naltrekson-bupropion, phentermin-topiramat, agonist GLP-1 receptora i orlistat povezani su s povećanim nastankom štetnih događaja koji dovode do prestanka uzimanja lijeka. U post-hoc analizi, pokazalo se da je semaglutid (agonist GLP-1 receptora) značajno korisniji od drugih lijekova sa sličnim rizikom nastanka štetnih događaja kad se promatra vjerojatnost smanjenja tjelesne težine i postotak promjene tjelesne težine.

 

Ove Novosti dio su aktivnosti projekta Hrvatske zaklade za znanost, Profesionalizam u zdravstvu: odlučivanje u praksi i znanosti (ProDeM). Više o projektu možete pronaći na ovoj poveznici.

Više o timu koji oblikuje Novosti ovdje. Javite nam se s idejama i komentarima na ibz@mefst.hr.