Profesionalizam u zdravstvu: Novosti iz medicine #48
Objavljeno: -
Kategorija:
Novosti

Klinički ishodi pacijenata jednu godinu nakon liječenja u COVID-19 jedinici intenzivnog liječenja

Klinički ishodi pacijenta s infekcijom COVID-19 jednu godinu nakon liječenja u jedinici intenzivnog liječenja (JIL) nisu jasni. Kako bi se procijenili rizici nastanka tjelesnih, mentalnih i kognitivnih simptoma kod takvih pacijenata, u Nizozemskoj je provedeno eksplorativno, multicentrično kohortno istraživanje u 11 jedinica intenzivnog liječenja. U istraživanje su uključene osobe starije od 16 godina koje su doživjele jednu godinu nakon otpusta s JIL-a. Ispitanici su praćeni kroz jednu godinu. Rezultati su pokazali da su tjelesni, mentalni i kognitivni simptomi bili učestali godinu dana nakon izlaska s JIL-a. Najčešći tjelesni simptomi bili su slabost, ukočenost i bol u zglobovima te bol i slabost u mišićima. Najčešći mentalni simptomi bili su anksioznost i depresija, a 16% ispitanika prijavilo je kognitivne simptome. Više o ovom istraživanju pročitajte na poveznici.

 

SGLT-2 inhibitori za srčano zatajenje: sustavni pregled i meta-analiza

Inhibitori suprijenosnika natrija i glukoze 2 (engl. sodium glucose cotransporter 2, SGLT2) nova su skupina lijekova za pacijente koji boluju od srčanog zatajenja, a koji se primarno koriste u liječenju šećerne bolesti. Do sad je objavljeno nekoliko velikih randomiziranih pokusa koji pokazuju učinkovitost takvih lijekova na pacijentima sa srčanim zatajenjem. U ovom sustavnom pregledu s meta-analizom obuhvaćena su randomizirana klinička ispitivanja bez obzira na to jesu li ispitanici imali šećernu bolest ili ne. Rezultati su pokazali da SGLT2 inhibitori smanjuju rizik od hospitalizacije kao i rizik od smrti od kardiovaskularnih uzroka, a te su koristi najveće u prvoj godini korištenja i kod pacijenata koji imaju teži oblik srčanog zatajenja. Ovaj je sustavni pregled također pokazao povećani rizik od urinarnih infekcija kod pacijenata koji uzimaju takve lijekove. Više pročitajte na poveznici.

 

Usporedba kirurškog i konzervativnog liječenja rupture Ahilove tetive

Pristup liječenju rupturi Ahilove tetive, jednoj od najčešćih ozljeda lokomotornog sustava, može biti kirurški ili konzervativni. U ovom randomiziranom kontroliranom ispitivanju istraživači su htjeli doznati koji je od pristupa liječenju najbolji (otvorena operacija, operacija minimalno invazivnog pristupa ili konzervativno liječenje), a glavna mjera ishoda istraživanja bio je rezultat na upitniku koji procjenjuje važne ishode za ispitanike nakon rupture. U istraživanje su uključena 532 ispitanika. Nije bilo razlike u ishodima, ali je u onih liječenih konzervativno zabilježena nešto veća učestalost ponovne rupture, dok je u operiranih bilo više ozljeda živaca. Više o ovom istraživanju pročitajte na poveznici.

 

Nove kliničke smjernice za celijakiju

Američka akademija za prehranu i dijetetiku (engl. Academy of Nutrition and Dietetics) objavila je posljednje smjernice za prehranu pacijenata s celijakijom. Smjernice su namijenjene djeci i odraslima s ovim stanjem, a namjera im je optimizacija zdravlja, sprječavanje i liječenje malapsorpcije i malnutricije te poboljšanje kvalitete života. Između ostalog, nema dovoljno dokaza za preporuku praćenja FODMAP dijete, niti za preporuku rutinskog uzimanja probiotika i prebiotika. Preporuke prate GRADE sustav za procjenu dokaza, a možete ih pronaći na poveznici.

 

Ove Novosti dio su aktivnosti projekta Hrvatske zaklade za znanost, Profesionalizam u zdravstvu: odlučivanje u praksi i znanosti (ProDeM). Više o projektu možete pronaći na ovoj poveznici.

Više o timu koji oblikuje Novosti ovdje. Javite nam se s idejama i komentarima na ibz@mefst.hr.