Profesionalizam u zdravstvu: Novosti iz medicine #73
Objavljeno: -
Kategorija:
Novosti

Dodatak vitamina D prehrani za prevenciju prijeloma

Dodatak vitamina D prehrani naširoko se preporučuje za zdravlje kostiju u općoj populaciji, ali podatci koji to podupiru do sada nisu bili dosljedni. VITAL je randomizirano kontrolirano ispitivanje u kojem se željelo ispitati može li Omega-3 masne kiselini i/ili dodatak vitamina D prehrani prevenirati rak i kardiovaskularne bolesti osobama starije životne dobi. U sklopu tog ispitivanja provedeno je i sporedno ispitivanje koje je ispitivalo smanjuje li dodatak vitamina D prehrani rizik od nastanka koštanih prijeloma više nego placebo. U ispitivanje je uključen 25.871 ispitanik, a primarni ishod bio je broj ukupnih i nevertebralnih prijeloma, te prijeloma kuka. Ispitivanje je pokazalo da dodatak vitamina D prehrani nije značajno smanjilo rizik nastanka prijeloma u usporedbi s placebom među populacijom srednje i starije životne dobi. Više pročitajte na poveznici.

 

Vremenski trendovi u prosječnom broju spermija kod muškaraca u 20. i 21. stoljeću

Mnoga istraživanja su pokazala trend smanjenja kvalitete spermija i drugih markera reproduktivnog zdravlja muškaraca. Prethodni sustavni pregledi i meta-analize pokazale su značajan pad koncentracije spermija (SC) i ukupnog broja spermija (TSC) među muškarcima u Sjevernoj Americi, Europi i Australiji. Cilj ovog sustavnog pregleda bio je procijeniti te trendove među muškarcima sa svih kontinenata. U analizu su uključena 223 istraživanja, a pokazalo se da su se SC i TSC značajno smanjili od 1973. do 2018. godine. Ovaj sustavni pregled ukazao je na ubrzani nastavak pogoršanja reproduktivnog zdravlja muškaraca u svijetu u 21. stoljeću. Više na poveznici.

 

Učinak tjelesne aktivnosti na zadovoljstvo vlastitim tijelom

Iskrivljena percepcija vlastitog tijela dijagnostički je kriterij za poremećaje poput anoreksije i tjelesnog dismorfnog poremećaja. Sustavni pregled napravljen je kako bi se saželi dokazi o učinkovitosti tjelesne aktivnosti na zadovoljstvo vlastitim tijelom. U pregled su uključena 34 longitudinalna istraživanja te se pokazalo da tjelesna aktivnost može imati pozitivan utjecaj i smanjiti iskrivljenu percepciju tijela. Svejedno, nije jasno na koji način tjelesna aktivnost pridonosi uz već utemeljene vrste liječenja pacijenata s ovim problemom te postoji li dodatna vrijednost takve intervencije. Više o istraživanju pročitajte na poveznici.

 

Oralni antibiotici za liječenje kroničnog blefaritisa

Kronični blefaritis česta je pojava koja se pojavljuje kod skoro pola oftalmoloških pacijenata. Uglavnom se liječi simptomatski korištenjem umjetnih suza, čišćenjem kapaka ili toplim oblozima. Nedavno se pojavio i novi smjer liječenja koji uključuje primjernu oralnih antibiotika, ali još uvijek ne postoje smjernice o odabiru i dozi antibiotika te preporučenom trajanju liječenja. Cochraneov sustavni pregled napravljen je kako bi se procijenile koristi i štetni učinci oralnih antibiotika kod osoba s kroničnim blefaritisom. U pregled su uključena dva ispitivanja s 220 ispitanika koja su uspoređivala oralne antibiotike s placebom. Nije pronađeno dovoljno dokaza da se donese konkretan zaključak, a dokazi vrlo niske sigurnosti upućuju na to da antibiotici mogu poboljšati simptome, ali i da uzrokuju dosta nuspojava. Stoga je zaključak da se uporaba antibiotika ne može jasno preporučiti za blefaritis te da pronađena istraživanja ne daju prikladne informacije za odgovor na ovo istraživačko pitanje.

 

Ove Novosti dio su aktivnosti projekta Hrvatske zaklade za znanost, Profesionalizam u zdravstvu: odlučivanje u praksi i znanosti (ProDeM). Više o projektu možete pronaći na ovoj poveznici.

Više o timu koji oblikuje Novosti ovdje. Javite nam se s idejama i komentarima na ibz@mefst.hr.