Klinika za urologiju

Klinika za urologiju KBC-a Split vodeća je urološka ustanova na području Dalmacije kojoj gravitiraju bolesnici iz ostalih dijelova Republike Hrvatske i područja Bosne i Hercegovine.

Odsjek za urologiju započeo je s radom 1957. godine pri Odjelu za kirurgiju Opće bolnice Split pod vodstvom dr. Voje Kandijaša.  Na čelu s prof. dr. sc. Josipom Gotovcem 1978. godine Odjel za urologiju se osamostaljuje s 34 kreveta, poliklinikom i 2 operacijske dvorane. 1999. godine Odjel za urologiju je premješten s lokaliteta Firule na lokalitet Križine, a 2014. godine postaje Zavodom. Godine 2023. Zavod postaje Klinika za urologiju.

Trenutno Kliniku za urologiju čine:

  • Odjel za onkološku urologiju s jedinicom za pojačanu skrb
  • Odjel za opću i rekonstruktivnu urologiju
  • poliklinika
  • dnevna bolnica i jednodnevna kirurgija

Klinika za urologiju je nastavna baza Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Splitu gdje se ujedno vrši i specijalističko i subspecijalističko usavršavanje doktora medicine.

Godišnje se napravi oko 1100 endoskopskih i 500 klasičnih operacijskih zahvata. Postižemo izvrsne rezultate u endourologiji i minimalno invazivnom liječenju primjenom laparoskopije bubrega i nadbubrežne žlijezde, transuretralne resekcije mokraćnoga mjehura i prostate, fleksibilne i semirigidne ureterorenoskopije te perkutane nefrolitotripsije. Od većih klasičnih otvorenih operacija radimo radikalnu retropubičnu prostatektomiju, parcijalnu i radikalnu nefrektomiju, rekonstrukcijske operacije anomalija urotrakta, cistektomije s rekonstrukcijom mokraćnog mjehura i drugim vrstama derivacija te otvorenu rekonstrukciju cijele uretre.

Trenutno provodimo pripreme za izvođenje programa transplantacije bubrega, a do kraja ove godine planiramo započeti  provođenje programa transplantacije bubrega.

Plan Klinike za urologiju je u skoroj budućnosti postati referentnim centrom za ne-mišićno invazivne tumore mokraćnoga mjehura.

Kontakt
Predstojnik
izv. prof. dr. sc. Marijan Šitum, dr. med.
Tajnik/ca
Klinika za urologiju
Glavna sestra
Danica Mladin, univ. bacc. med. techn.
Klinika za urologiju - odjel