Zavod za urologiju

Zavod za urologiju KBC-a Split vodeća je urološka ustanova na području Dalmacije kojoj gravitiraju pacijenti iz ostalih dijelova Republike Hrvatske i područja Bosne i Hercegovine. 

Odsjek za urologiju započinje s radom 1957.godine pri Odjelu za kirurgiju KB Split pod vodstvom dr Boje Kandijaša.  Na čelu s prof.dr.sc. Josipom Gotovcem 1978.godine Odjel za urologiju se osamostaljuje s 34 kreveta, poliklinikom i 2 operacijske dvorane. Od 1999. godine Odjel za urologiju se premješta s lokaliteta Firule na lokalitet Križine te postaje Zavodom 2014. godine.

Trenutno Zavod za urologiju ima 40 ležaja kojeg čini stacionar s 25 ležaja, poliklinika, dnevna bolnica s 10 ležaja, jedinica intenzivne njege s 5 ležaja i 2 operacijske sale. Zavod za urologiju je nastavna baza Medicinskog fakulteta u Splitu te se ujedno vrši i specijalističko usavršavanje doktora medicine.

Godišnje se napravi oko 1100 endoskopskih i 500 klasičnih operacija. Postižemo izvrsne rezultate u endourologiji i minimalno invazivnom liječenju primjenom laparoskopije bubrega i nadbubrega, transuretralne resekcije mokraćnog mjehura i prostate, fleksibilne i semiriginde ureterorenoskopije te perkutane nefrolitotripsije. Od većih klasičih otvorenih operacija radimo radikalnu retropubičnu prostatektomiju, parcijalnu i radikalnu nefrektomiju, cistektomije s rekonstrukcijom mokraćnog mjehura i drugim vrstama derivacija te otvorenu rekonstrukciju cijele uretre.

Planovi Zavoda su u skoroj budućnosti započeti s transplantacijom bubrega te postati referentnim centrom za mišićno-ne invazivne tumore mokraćnog mjehura.

Kontakt
Predstojnik
prof. dr. sc. Marijan Šitum, dr. med.
Tajnik/ca
Zavod za urologiju
Glavna sestra
Danica Mladin, bacc. med. techn.
Zavod za urologiju